Een slechte adem?
Dit kun je eraan doen!

Een slechte adem? Dit kun je eraan doen!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Nathan Picauly

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

De helft van alle mensen heeft regelmatig last van een slechte adem, en 15% heeft er chronisch last van. Slechte adem kan veel verschillende oorzaken hebben, maar in het overgrote deel van de gevallen is de oorzaak problemen in de mond. Bacteriën die zich achter op je tong of tussen je tandvlees opeenhopen, kunnen stinkende gassen produceren. Deze geur kan intens stinken, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Maar hoe kom je aan een slechte adem? En beter nog; hoe kom je er van af? Dat lees je hieronder! 

1. Witte aanslag op je tong 
Deze gele of witte aanslag, ook wel ‘tongbeslag’ genoemd, is bij 1/3e van de mensen de oorzaak van een slechte adem. Op je achterste tongdeel bevinden zich relatief diepe groefjes, waarin verschillende bacteriën nestelen. Ze breken hier hun ‘afval’ af, dat bijv. afkomstig is van voedsel, en bij dit proces komen nare geurtjes vrij. De oplossing? Je tong goed schoonmaken met een tongschraper of een zachte tandenborstel. 

2. Gaatjes 
Tandbederf, ook wel caries genoemd, kan een slechte adem geven. Door dit te behandelen door de gaatjes te vullen, verdwijnt ook de slechte adem. 

3. Een droge mond 
Wanneer je te weinig speeksel in je mond hebt, kun je ook een vieze ademgeur hebben. Te weinig speeksel kan o.a. komen door stress, ziekte, of bijwerkingen van medicijnen. Speeksel is belangrijk, want het biedt antibacteriële bescherming bij infecties en zorgt er zo voor dat je adem fris blijft. Tijdens je slaap staan je speekselklieren op ‘on hold’, waardoor bijna iedereen ’s ochtends een drogere mond en slechtere adem heeft. Wat je kunt doen tegen een droge mond is regelmatig eten en water drinken, en zoveel mogelijk alcohol vermijden (ook dit droogt de speekselklieren uit).  

4. Gekruid voedsel 
Als je knoflook, uien en specerijen hebt gegeten, kun je dit vaak lang na de maaltijd nog ruiken. Dit komt doordat de zwavel uit de knoflook wordt opgenomen in je bloed, en vervolgens via je longen weer naar buitenkomt (ook de volgende dag nog). Tips voor het voorkomen van een knoflook adem zijn bijv. verse knoflook eten ipv gedroogde, hele stukken in je gerecht verwerken ipv gesneden knoflook en deze niet op te eten, en na het eten van knoflook melk te drinken of een appel te eten. Deze producten neutraliseren de zwavel in je maag voor een deel.  

5. Zuivelproducten 
Hoewel een glas melk helpt tegen een slechte adem wanneer je knoflook hebt gegeten, kan zuivel ook de oorzaak zijn van een slechte adem. Dit omdat bacteriën het melkeiwit gebruiken om vieze luchtjes te maken. Ook hiertegen helpt een tongschraper of tanden poetsen.  

6. Ontstoken tandvlees 
Bij 50% van de mensen met een slechte adem komt dit door ontstoken tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking van het tandvlees, gingivitis genoemd. Als ook je kaakbot aangetast wordt, is er sprake van parodontitis. De 
bactieren die de ontsteking veroorzaken, produceren stinkende gassen. Door het gebruik van tandenstokers, flosdraad en het goed wegpoetsen van tandplak, kun je de kans op ontstoken tandvlees  

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
0
  Your Cart
  Your cart is empty

  MENU

    |     Blog           Contact

  VRAGEN & OPLOSSINGEN

  Faq

  De borstels

  Voor informatie over onze opzetborstels bekijk hier onze borstelpagina.

  Of je nou je tanden met Oral-b of Philips poetst. Of je nou gevoelige tanden hebt of niet. Misschien ben je gewoon opzoek  naar een kinderborstel.  Jij zoekt het, wij bezorgen het! Tenzij je Boombrush hebt… dan is ons advies; koop een ECHTE Elektrische borstel :p

  Onze service

  Recyclen is simpel. Voor €1,50 extra per bestelling ontvang je van ons een retoursticker waarmee je jouw gebruikte borstels naar ons terug kunt sturen. 

  Nieuwsgierig wat er met je oude borstel(s) gebeurt? bekijk hier onze recycle pagina. 

  Nadat je een bestelling bij ons hebt geplaatst, worden jouw inloggegevens naar het opgegeven e-mail adres verzonden. 
  Met deze gegevens kun je:

  • inloggen,
  • je wachtwoord veranderen
  • je abonnement te beheren
  • je gegevens te wijzigen.  

  Wil je opzeggen? Log in op je account en ga naar abonnementen. Klik op bekijk en beheer je abonnement.

  Kies voor opschorten om je abonnement te pauzeren. Kies annuleren om je abonnement op te zeggen.   

  HEB JE NOG VRAGEN?

  Stel je vragen op Facebook